Green House

Green House

ONFife were one of four partners working with Edinburgh based creative company Vision Mechanics, on an exciting new environmental arts project in 2013.  Green House was made possible through funding received from Creative Scotland/Public Engagement and Big Lottery/New Start.

Green House broughtopportunities for creativity, participation and learning to four Scottish urban areas.

The Green House installation was a house in four sections - a living room, kitchen, bathroom and bedroom, with each project location hosting one of the rooms.

Carnegie Hall, Dunfermline - BEDROOM

North Edinburgh Arts, Edinburgh - LIVING

Mayfield Community House, Armadale - BATHROOM

Depot Arts, North Glasgow - KITCHEN

A team of artists worked with project participants over several months to transform a garden area to the rear of Carnegie Hall into a “living and growing” bedroom within a ‘willowed’ green house.

This involved participants:

● designing the room’s interior

● creating furnishings using recycled and found materials

● constructing life-size sculptures from earth, of the room’s inhabitants, using casting techniques 

● planting the sculptures and furnishings with flowers, fruit and vegetables

In addition, cameras monitored each room and the Green House installation existed, in its entirety, on the Green House website, allowing participants and audience members to “pop in” to visit all the rooms and view their development. 

A stop/start animation film highlighted the growth process, showing the sculptures gradually crumbling and growing, to produce fruit, vegetables, herbs and flowers.    

The project culminated with ‘The Feast’ in September 2013, an event celebrating the harvesting of the Green House. Participants were able to invite family and friends to share a meal they prepared using crops harvested from the room and tell the story of their room and its inhabitants.

These events will also be broadcast through Skype/Facetime allowing each area to share their experiences with the other “rooms.”

Green House was an inter-generational project with young people (up to 24 years old) being one of the specific target groups along with older people (aged over 50).

There was not a charge for participating in the Green House project, with materials being provided and the project led by highly experienced professional artists.  Instead Green House placed value on participants giving their time, learning new things and enjoying the experience, whilst at the same time, creating an art installation to be a positive focus within their local community.  

Share with a friend

Our website uses cookies to enhance your user experience. Continue using the site as normal if you are happy with this: Tell me more Yes I agree